Увага! КОРОНАВІРУС!!!
Китайський коронавірус – нова небезпечна хвороба, епідемія якої загрожує світу. Які причини, ознаки та симптоми коронавірусу, як розпізнати це захворювання і як можна захистити себе, щоб не заразитись.
Як передається коронавірус?
Відомо, що коронавіруси присутні в ареалі тварин, деякі з них мутували і стали заразними для людини. Відповідно, коронавірусна інфекція є зооантропонозом, тобто можливе зараження від тварини та від людини.
Отже, імовірна передача коронавірусу від тварини до людини та поміж людьми:
- при контакті з хворим на коронавірусну інфекцію – через краплі його слини;
- при безпосередньому контакті із зараженими тваринами – через немиті руки;
- при вживанні сирих або недостатньо термічно оброблених м’ясних і рибних продуктів, яєць – якщо ці тварини чи птахи були уражені коронавірусом.
Оскільки новий китайський коронавірус ще перебуває у процесі дослідження, ученими достеменно ще не виділено всіх тварин групи ризику. Проте вже зрозуміло, що значно більшу епідеміологічну небезпеку становить поширення вірусу саме від людини до людини – через респіраторний механізм передачі.
Ознаки та симптоми коронавірусу
Коронавірусні інфекції можуть мати клінічні прояви різного перебігу та різного ступеня важкості.
Прояви звичайної гострої респіраторної інфекції (ГРВІ):
- гарячка;
- головний біль;
- кашель;
- закладеність носа;
- біль у горлі;
- порушення дихання.
Прояви, визначені як Близькосхідний респіраторний синдром (MERS-CoV):
- гарячка;
- кашель;
- діарея;
- порушення дихання;
- можлива смертність (у третини хворих, особливо на тлі супутніх хвороб).
Профілактика коронавірусу. Як захистити себе від хвороби
Існуючі вакцини не є ефективні для профілактики нового виду коронавірусу. Вчені тільки-но розпочали роботу в цьому напрямку.
Проте захистити себе від хвороби, спричиненої коронавірусом, можна, дотримуючись таких рекомендацій:
- утриматися від поїздок до Китаю на момент спалаху інфекції;
- уникати контакту з будь-яким хворим на ГРВІ (карантинні заходи);
- регулярно мити руки з милом – ретельно, до 1 хвилини, особливо після контакту з будь-яким хворим на ГРВІ;
- при контакті з будь-яким хворим на ГРВІ уникати потрапляння капель слини хворого на слизові оболонки та інші поверхні тіла;
- не торкатися немитими руками очей, носа, рота – вірус може проникати через слизові оболонки;
- користуватися деззасобами; провітрювати і здійснювати вологе прибирання приміщень, де перебував хворий;
- правильно використовувати медичні маски (хворі та близьке оточення, що контактує з ними, медперсонал) – доцільно у приміщенні, міняти через кожні 30 хвилин;
- хворому з будь-якими ознаками ГРВІ обов’язково користуватися одноразовими хустинками, прикривати рот і ніс при кашлі, чханні;
- не вживати погано термічно оброблені м’ясні, рибні продукти, яйця; правильно приготовані страви з м‘яса та яєць можна безпечно вживати.